Πρόλογος
Με το όμορφο καλλιτεχνικό « σκαρί » του καπετά - Γιώργη, που στην πλώρη του γράφει «Η μυθολογία των Aστερισμών», καταφέρνει να ταξιδέψει τους αναγνώστες – επιβάτες σε κόσμους που ψηλαφώνται με τη φαντασία και την ελευθερία του πνεύματος.
Λένε πως όταν κάποιο αστέρι πέφτει, είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε μια ευχή για να πραγματοποιηθεί... Ατενίζοντας τον έναστρο ουρανό μέσω του «σκαριού» του καπετά – Γιώργη, μέσα σε τέτοια πληθώρα αστεριών και αστερισμών, εύχομαι το « σκαρί » αυτό να είναι καλοτάξιδο και να μεσουρανεί ανάμεσα στα σύγχρονα φιλότεχνα πονήματα, έχοντας ως όχημα τη φαντασία και προορισμό το ίδιο το ταξίδι...
Ας αφήσουμε, λοιπόν, αγαπητέ αναγνώστη στα χέρια του έμπειρου καπετάνιου το νου και τη σκέψη μας, αγναντεύοντας τον έναστρο ουρανό μέσα από μυθικές ιστορίες που γίνονται ένα με τα ουράνια σώματα, προς τέρψη των οφθαλμών και της φαντασίας μας...
Αναστάσιος Ντάνος
Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Δυο λόγια για τους αστερισμούς...
Ταξιδεύοντας στης θάλασσας τα πλάτη, ιδιαίτερα τα βράδια όταν δεν υπάρχει φεγγάρι, που ο ουρανός στολίζεται μ’ αστέρια, είναι ευδιάκριτοι οι χιλιάδες αστερισμοί στου ουρανού το φόντο. Τ’ αστέρια φαίνονται σαν να είναι κολλημένα πάνω στον καμβά του ουρανού, αλλά αυτό είναι μια οφθαλμαπάτη, διότι στον ίδιο αστερισμό άλλα αστέρια είναι πιο κοντά μας και άλλα πολλά έτη φωτός μακριά μας.
Κάτω από έναν αστροφωτισμένον ουρανό ας ταξιδέψουμε μαζί αναγνώστη να δούμε τους αστερισμούς και να μάθουμε για τη μυθολογία τους. Ας αρχίσουμε το ταξίδι μας πρώτα από το βόρειο ουράνιο θόλο και μετά θα ταξιδέψουμε στους νότιους ωκεανούς για να δούμε τους αστερισμούς στο νότιο ουράνιο θόλο. Ας απολαύσουμε τη μυθολογία των αστερισμών τόσο από την ελληνική όσο και τη μυθολογία από τις χώρες της Ανατολής.