ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ "Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΜΟΥ ΣΑΚΟΣ"

by yorgosspil@googlemail.com

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Είχα τη μεγάλη χαρά να γνωρίσω και τον ίδιο και το ίδιο συγγραφικό έργο του Γιώργου Σπηλιώτη και να συνταξιδεύσω με τον ομοτέλιο φίλο και το έργο του.

Θεωρώ τιμή να προλογίσω το «ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΣΑΚΟΣ» συγγραφικό του έργο μέσα από το οποίο γνώρισα και τον διαβλεπόμενο κόσμο του και υποκλίνομαι στο μεγαλείο της ψυχής του. Έχουν γράψει κατά καιρούς πολλοί συγγραφείς για τη θάλασσα και τους καημούς των ζυμωμένων με την αρμύρα της και το χρέος της με επιταγή θυσίας καθήκον τους και αυτούς τους όμαιμους της θυσιαστικής πορείας συνοδοιπόρους του, με μεθοδική εμπεριστατική και βιωματική γνώση ιστορίας τους που καταγράφει απεικονίζει τον ψυχικό κόσμο - έναν κόσμο που άγεται και φέρεται μέσα σε ένα φέρετρο με ζωντανούς νεκρούς που πλοηγείται - βυθίζεται και αναδύεται από την οργή των κυμάτων.

Εις το εν λόγω έργο του, πόνημα έγνοιας, φροντίδας, θέσεως και προσφοράς στους συνοδοιπόρους του, καταχώρισε 33 ποιήματα σε δύο μέρη και όπου νόμιζε με κείμενο που συμπλήρωνε τα αίτια και αιτήματα του αγγιζομένου θέματος ακούσματα και ερεθίσματα, ενώ στο δεύτερο μέρος διαφέρουν οι εκτιμήσεις του με ιστορικής και μυθολογικής και βιωματικής εκπονήσεως αιτιάσεις της καθημερινότητας τους που παρουσιάζει πρότυπα ανθρώπων ευθύνης, αποστολής και καθήκοντος και με αυτά προσθέτει τα πεζά κείμενά του.

Ένα έργο υπέρογκης αγάπης που ο η της έγνοιας νους του, φέρει ζωντανά επεισόδια ζωής κυρίως των θαλασσοδαρμένων και όχι μόνον αλλά και ανθρώπων αλλά και αγίων της βιομάχης και βιοπάλης, απομυθοποιεί τις τραγικές στιγμές τους συμπεριφορά, περιπέτεια, πορεία τους.

Στο πόνημά του ιδανικεύει ιστορημένες ανιστόρητες μνήμες και αναμνήσεις, όπου υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας των καημών του σκάφους και αληθινά μορφοποιεί τις έγνοιες και με ψυχογραφική ανίχνευση - ανάλυση και αξιολόγηση αναγκών προσφέρεται ως εκ της θέσεώς του (τότε) και στόχευε να δικαιώσει το κόστος της τυραννίας τους.

Μέσα σε αυτόν των πονεμένων ανθρώπων την πρόνοια ουσιώθηκε βιώθηκε, και με την τελετουργία της αγάπης του κουβαλούσε το ναυτικό του σάκο και της μορφικής τελείωσε τα ποιητικά του ακούσματα αναβίωσε το μύθο για να μας γνωρίσει διακριτικά πως η αγάπη είναι το Α και τι Ω στην ζωή και ας μην την υστερούμε.

Ο Ναυτικός του σάκος κουβαλούσε και κουβαλά προβλήματα ζωής ημών και αλλήλων ένα επιστρατευμένο υλικό που την προώθησα πλευρά των γεγονότων και της αλήθειας εβίωσε και τις στιγμές εκβάσεών τους αυτής της αιτιολογικής ή αιτιοκρατούμενης λογικής εξιστορεί με πολλή στοργή, αγάπη και έγνοια που κουβαλάει στο ναυτικό του σάκο.

Αθήναι, Φεβρουαρίου 20- 2013

Με άπειρη αγάπη, Συγχαρητήρια

Κυριάκος Βαλαβάνης

Συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού

«Κριτική Λόγου & Τέχνης, Θέσεων & Απόψεων»